Dania włoskie – prostota i radość z jedzenia

Dla pasjonatów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, perfekcyjną ideą jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z najbardziej popularnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jednak oraz parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Prócz tego, Włosi ubóstwiają również pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.

restauracja z włoską kuchnia Kraków

Złączenie dobrych składników z stosownymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja spośród innych? Największym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza oraz daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.